

|
سرمقاله
در ستایش میانداری
حسین انتظامی
میانداری چیست؟ آیا مساوی یا محصول یا علت محافظهکاری، مهرطلبی، اعتدال، میانه، میانجیگری یا وسط بازی است؟ زبان شناسان معتقدند اگر واژهای در یک زبان، باقیمانده به معنای آن است که هیچ مترادفی نداشته و گرنه به مرور حذف میشده است؛ لذا این عبارت به رغم اشتراکات مفهومی و عملکردی و شباهت احتمالی خاستگاهها اما عبارتی متفاوت است. در این باره ، مرور چند گزاره به جستارگشایی یاری میرساند:
1- بسیاری از دستاوردها و فرصتها به دلیل نزاع و نبود میاندار، نابود یا بیارزش میشوند.
2- میانداران میتوانند در سه سطح، نقشآفرینی کنند: مردم-مردم، مردم-مسئولان و مسئولان-مسئولان.
3- میانداری در غلبه رادیکالیسم، فرصت نمود و نمو نمییابد. بنابراین در شرایطی که انتروپی سیستم بالاست و در اصطلاحِ مکانیک سیالات، آشفتگی وجود دارد، اساسا نمیتوان میانداری کرد؛ سیل می آید و همه چیز را می برد. بنابراین برای بروز و توفیق میانداری، حذف دو سرِ افراطی طیف، ضروری است چون این دو سر، بنا به خصلت رادیکالی خود، همه پدیدهها را صفر و یکی میبینند و اساساً به خصلت طیفی اعتقاد ندارند. از اینرو میاندار، پیش از هر حرکتی بر آرام سازی فضا ابرام دارد.
4- بروز و توفیق میاندار، به شرایطی دیگر نیز وابسته است. از جمله:
* نیازمند دعوت (یا حداقل، رغبتِ) طرفین است.
* سطحی از اعتماد باید وجود داشته باشد و گرنه در شرایط فقدان اعتماد، امکان نقشآفرینی ندارد.
* نقش دیلماج را بازی میکند. واقعیت این است که ما در امور یومیه خود، اسیر مغالطههای رایجایم. به علاوه مصداق داستان انگور و عنبِ مولوی هستیم که به یک مترجم نیاز داریم. میاندار در عین حال تلاش میکند کمتر از کلید واژههای طرفین استفاده کند چرا که برای دیگری، سوءتفاهم ایجاد میکند.
* لازم است خستگی ناپذیر باشد. طبیعی است در این مرافعات، مشت و لگد هم نثار او شود.
* اگر منتفع نباشد، میانداری او بیشتر مورد قبول قرار میگیرد.
5- آیا میانداران شبیه بنگاههای املاکاند که برای رضایت طرفین، پس از اعتماد سازی اولیه، میانه را میگیرند تا معامله جوش بخورد؟ هدف بنگاهیها، مصالحه است اما هدف میاندار، حل مسأله از طریق کاهش منازعات است. از اینرو میانداری پیش از آنکه یک روش یا منش باشد دارای نظام معرفتی خاص خود و بنابراین یک مکتب/ رویکرد است. میاندار، زمینه نزاع را شناسایی میکند و درصدد حذف و رفع آن زمینهها بر میآید. برای این کار نیازمند آن است که فهم درستی از بوروکراسی داشته باشد. وقتی ساختار، اصالتا نزاع ساز است دعوت به آموزههای اخلاقی، کارساز نیست؛ اگر هم باشد موقتی است و آتش نزاع، به اندک بهانهای شعله میکشد....
ادامه در صفحه 7
رئیس قوه قضاییه؛
لغزیدن در حوزه غذا و دارو بسیار گران تمام میشود
2 گزارش امتیاز از تسهیل دسترسی مردم به خدمات بهداشتی و درمانی؛
ایران در منطقه حرف اول را میزند
3 معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران خبر داد:
تأمین زیرساخت برقیسازی ناوگان حمل و نقل عمومی پایتخت
2 امکان صادرات بنزین با افزایش سهم CNG؛
تخصیص بنزین به هر کد ملی راه فراری از ناترازی بنزین
3 لوگوی جدید موسسه سینماشهر رونمایی شد؛
زیرساختهای نوین سینمای ایران در قله افتتاح شد
7 جامعهشناس در گفتوگو با امتیاز تشریح کرد؛
راهبردهای موفق در نظام آموزشوپرورش کشورهای توسعهیافته
1 معاون بانک مرکزی:
افزایش تابآوری اقتصاد ایران در برابر شوکهای جهانی
3 جام ملتهای اروپا در حال شناختن حاضران؛ 8 تیم در مرحله نهایی
5 ماجرای مهرجویی؛ رد خون
8 گپ و گفت
جامعهشناس در گفتوگو با امتیاز تشریح کرد؛
راهبردهای موفق در نظام آموزشوپرورش کشورهای توسعهیافته
صفی الله ملکی، جامعهشناس در گفتوگو با روزنامه امتیاز عنوان کرد: وقتی بحث از فضای مدارس به میان میآید بیشتر اذهان عمومی بهسوی فضای فیزیکی میرود اگرچه فضای فیزیکی دیوار و محوطه مدارس بهعنوان زیرساخت بخصوص در دوره ابتدایی باید شاداب و بارنگهای جذاب و شعارهای امیدبخش و انگیزشی و بر اساس استاندارد مهندسی باشد که در بیشتر موارد متأسفانه اینگونه نیست اما فضای عاطفی که با جنبههای مذهبی، اعتقادی، روانی و اخلاقی و فرهنگی و اجتماعی دانش آموزان سرکار دارد بهمراتب مهمترین مسئله تکوین و رشد و تعالی شخصیت و آرامش بخشی برای دانش آموزان برای ارتقای است که لازم است از طرف متولیان تعلیم و تربیت در وزارت آموزشوپرورش از طرف سازمان نوسازی مدارس و معاونان پرورشی و آموزشی همچنین سازمان پژوهش در تألیف کتب درسی موردتوجه ویژه قرار بگیرد.
صفی الله ملکی ادامه داد: از منظر روانشناسی رشد بهتناسب رشد جسمی، عاطفی، اخلاقی و اجتماعی دانش آموزان دورههای مختلف تحصیلی و سنی آنان ازنظر فضای عاطفی و فیزیکی بازنگری و اصلاح و بهبود یابد تا از یک فضا و محیط بسته، خستهکننده و زجرآور در مدارس خارج شود. علاوه بر دانش آموزان اولیای آنان هم نگران وضعیت موجود فرزندان خود در محیطهای آموزشی بخصوص در مدارس دولتی هستند. عدم توجه به اقناع و ارضای نیازهای مادی و معنوی، جسمی و روانی دانش آموزان اختلالات روانی و رفتاری زیادی ازجمله افسردگی و پرخاشگری، افت کیفیت تحصیلی و تنفر و فرار از مدرسه را به دنبال خواهد داشت.
این جامعهشناس افزود: درکشورهای توسعهیافته مانند ژاپن، مالزی و فنلاند و…دانش آموزان با پذیرایی صبحانه، میان وعده غذایی و ناهار با انواع و اقسام میوهجات و شیرینیهای بهداشتی همچنین انواع ورزشهای متنوع بوده علاوه بر نیازهای جسمی با برخورد محبتآمیز کادر مدرسه بهصورت روزانه مواجه میشوند که قطعاً انگیزه، امید و نشاط در دانش آموزان را ایجاد و درنهایت در میزان یادگیری کارآمد و پیشرفت تحصیلی آنان مفید و مؤثر خواهد بود.
صفی الله ملکی، جامعهشناس در پایان گفتوگو با روزنامه امتیاز عنوان کرد: اینگونه راهبردهای موفق در نظام آموزشوپرورش کشورهای توسعهیافته باید بدون نگرش سیاسی و مذهبی الگوی برداری شود و با بومیسازی اسلامی و ایرانی مورداستفاده قرار گیرد لذا در سیاستگذاری و برنامهریزی درسی و تحصیلی دانش آموزان باید از روش ترکیبی استفاده شود بهطوریکه تمام نیازهای فردی در حوزههای مادی و معنوی دانش آموزان هردو تأمین شود تا شاهد رشد و شکوفایی استعدادهای درخشان دانش آموزان برای پیشرفت و توسعه اقتصادی و اجتماعی در آینده ایران اسلامی باشیم.
مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران خبر داد
صرفهجویی ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی با استفاده از تاکسیهای برقی
مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران با تأکید بر اینکه تاکسیهای فرسوده بیش از ۱۰ برابر تاکسیهای بنزینی نو آلاینده منتشر میکنند، گفت: بر اساس آمار سیاهه انتشار سال ۹۶ شهر تهران، ۹.۵ درصد از انتشار آلایندههای گازی و دو درصد از انتشار ذرات معلق در هوای پایتخت ناشی از تردد تاکسیهاست. سیدمحمدمهدی میرزایی قمی با اعلام اینکه از طریق جایگزینی هر دستگاه تاکسی فرسوده با تاکسی برقی، سالانه از انتشار ۹۳۳ کیلوگرم آلایندههای گازی و ۲۰۰ کیلوگرم ذرات معلق در هوای تهران کاسته خواهد شد، افزود: منافع اقتصادی این میزان کاهش در انتشار آلایندهها برای هر دستگاه تاکسی در سال، ۲۱۰ میلیون تومان و در مجموع ۱۲ سال عمر مفید یک دستگاه تاکسی، بیش از ۲.۵ میلیارد تومان است. وی با اشاره به اینکه با جایگزینی هر دستگاه تاکسی بنزینی فرسوده با تاکسی برقی، حدود ۷۰۰۰ لیتر و با جایگزینی هر دستگاه تاکسی دوگانهسوز فرسوده با تاکسی برقی، حدود ۲۰۰۰ لیتر در مصرف سالانه بنزین صرفهجویی میشود، اظهار کرد: صرفهجویی اقتصادی سالانه حاصل از تبدیل هر دستگاه تاکسی بنزینی فرسوده به تاکسی برقی ۴۹۰۰ دلار و هر دستگاه تاکسی دوگانهسوز فرسوده به تاکسی برقی ۱۴۰۰ دلار است. میرزایی قمی با بیان اینکه جایگزینی هر دستگاه تاکسی بنزینی فرسوده به تاکسی برقی بر اساس نرخ روز دلار آزاد معادل ۲۴۶ میلیون تومان در سال و هر دستگاه تاکسی دوگانهسوز فرسوده به تاکسی برقی، معادل ۷۰ میلیون تومان صرفهجویی در مصرف سوخت است، تصریح کرد: به این ترتیب در طول ۱۲ سال عمر مفید هر دستگاه تاکسی فرسوده بنزینی که به تاکسی برقی تبدیل میشود، نزدیک به ۳ میلیارد تومان و هر دستگاه تاکسی فرسوده دوگانهسوز که به تاکسی برقی تبدیل میشود، ۸۴۰ میلیون تومان صرفهجویی میشود. رشد ۱۴۹ درصدی قیمت گوشت؛
قیمت گوشت ۲۷۴ هزار تومان گران شد
براساس گزارش مرکز آمار ایران، متوسط قیمت گوشت در شهریورماه ۱۴۰۱ در حدود ۱۸۴ هزار تومان بود که این عدد نشان میدهد قیمت گوشت گوسفندی رشد ۱۴۹.۲ در طول یکسال داشته است. سقوط ۴۰ تا ۶۰ درصدی فروش گوشت، روایت این روزهای فعالان بازار گوشت است. آنها معتقدند که در حال حاضر گرانی قیمت گوشت، منجر به ریزش شدید مصرف و خرید گوشت توسط مردم شده و همین موضوع، کاهش نامحسوس قیمت گوشت را در پی داشته است؛ نه سیاستهای دولت در عرضه گوشتهای دولتی و وارداتی. اینها همه در شرایطی است که از شهریورماه تاکنون، بارها وزارت جهادکشاورزی وعده کاهش قیمت گوشت تا دو ماه آینده را داده است. حتی بنا به گفته علیرضا پیمانپاک، قائممقام وزیر جهاد کشاورزی، برنامهریزی شده که سطح قیمت گوشت به قیمتهای سال گذشته بازگردد. براساس اعلام او، گوشت در بازار به وفور وجود دارد و پیشبینی میشود از اواسط آبان ماه ثبات در بازار گوشت برقرار شود. این اظهارات در حالی است که امروز گزارشهای میدانی خبرآنلاین نشان میدهد که به طور متوسط قیمت گوشت گوسفندی در قصابیها ۴۵۰ هزار تومان است. آخرین روایت رسمی و آماری دولت از قیمت گوشت نیز حاکی از آن است که متوسط قیمت گوشت گوسفندی به ۴۵۸ هزار تومان در شهریورماه ۱۴۰۲ رسیده است. این عدد ۲۷۴ هزار تومان بالاتر از نرخی است که شهریورماه پارسال از قیمت گوشت اعلام میشد. براساس گزارش مرکز آمار ایران، متوسط قیمت گوشت در شهریورماه ۱۴۰۱ در حدود ۱۸۴ هزار تومان بود که این عدد نشان میدهد قیمت گوشت گوسفندی رشد ۱۴۹.۲ در طول یکسال داشته است. یادداشت
نقش مادران در فرهیختگی نسل آینده
️ عاطفه خالقی - پژوهشگر مسائل اجتماعی
نقش مادران در فرهیختگی نسل آینده مهمترین کارکرد و هدفی که میتواند حضور گسترده دختران در دانشگاهها و مراکز علمی را توجیه کند، این است که مادرانی برای آینده تربیت میشوند که نگرش آنها در تربیت فرزتد و نسل، فرهیختهگی و توانمند بودن فرزندانشان است.
زنان نیمی از انسانهای این کره خاکی هستند که نقش بسیار مهمی در جنبشها، نهضتها و انقلابها داشتهاند. حساسیت نقش زنان برخاسته از عمق تأثیرگذاری آنان در تمامی عرصههای زندگی است. مطلب مهمی که بیش از هرگونه حقوق و مزایای اجتماعی، ارزشمند است و جزو تفاوتهای اساسی نگاه اسلام و غرب به زن به شمار میآید، محوریت زن در پرورش نسل آینده و جامعهساز بودن آن است؛ مسالهای که غرب با نادیده گرفتن آن، روز به روز بیشتر به سمت انحطاط و نابودی پیش میرود.
در واقع آنها ارزش زن را در کارهای اجرایی و مسئولیتهای بیرون از خانه میدانند اما با این که در اسلام انجام بسیاری از کارهای اجرایی برای زنان جایز است ولی این امور به خودی خود مقام و ارزش به شمار نمیآید. اسلام با نگاه دقیق و همسو با فطرت زن بسیاری از مشاغل را برای زنان جایز دانسته و زن را در چارچوب خانه محدود نکرده اما با توجه به ارزش داشتن بنیان خانواده در رویکرد دینی، نقش مادری زنان از جایگاه و اهمیت ویژهای برخوردار است.غرب با شعارهای فریبنده فمینیستی و در قالب تساوی حقوق زن و مرد، بزرگترین ظلم و خیانت را در حق زن روا داشته است. اتفاق مهمی که از این شعارها برمیآید این است که مقام و ارزش والای زن و یا مادر بودن به دست فراموشی سپرده میشود و مدیریت خانواده و تربیت انسانها و به تبع آن جامعه رو به نابودی کشیده میشود. در واقع نادیده گرفتن نقش واقعی زن مسألهای است که غرب را را به اضمحلال کشانده است. مساله جدیتر اینجاست که صدای این شعار به کشورهای اسلامی هم رسیده اما باید با هوشیاری، نه تنها به این شعارها گوش فرا ندهیم بلکه با تکیه بر آموزههای اسلامی، الگوی واقعی زن و مقام و جایگاه حقیقی او را به کشورهای دیگر بشناسانیم. در نگرش امام خمینی(ره)، معمار کبیر انقلاب اسلامی، هر چند زن حق حضور در تمامی امور را دارا میباشد اما مقام مادری دارای جایگاه ویژهای است و به همین سبب مادری را بالاترین شغل، شغلی شریف، شغل معلمی، بالاتر از معلمی و شغل انبیا و انسان سازی میداند و به همین سبب مادر بودن و تربیت فرزندان را اصلیترین وظیفه زن و جدا کردن فرزند را از مادر از عوامل انحطاط جامعه میداند.«در طول این سلطنت، اینها کوشش کردند که مادران را از بچهها جدا کنند، به مادرها تزریق کردند که بچهداری چیزی نیست، شما توی ادارات بیایید»، «اینها بچههای معصوم را جدا کردند از دامن مادران و بردند در پرورشگاهها و جاهای دیگر و اشخاص اجنبی و غیر رحیم آنها را به تربیت فاسد تربیت میکردند»، «بچهای که از مادرش جدا شد، پیش هر که باشد عقده پیدا میکند. عقده که پیدا کرد، مبدأ بسیاری از مفاسد میشود. بسیاری از قتلهایی که واقع میشود، از روی همین عقدههایی است که پیدا میشود» (موسوی خمینی، سیدروح الله، جایگاه زن در اندیشه امام خمینی(ره)، تهران، مؤسسة تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، چاپ چهارم، ص ۱۳۶)
در سایه فرهنگ اسلامی نقش زن در بسیاری از ابعاد مانند سنگر حجاب، تحصیل، کسب مهارتهای گوناگون، تصدی مسؤولیتهای مهم فرهنگی، اجتماعی و سیاسی ستودنی است. همچنین، زنان و مادران مسلمان و انقلابی با تربیت صحیح فرزندان در شکلدهی فرهنگ و سازندگی آینده اسلامی سهیم هستند. امروزه با گسترش ارتباطات الکترونیک و رسوخ فضای مجازی در عرصههای مختلف، تغییر نگرش در سبک و نوع زندگی رشدی فراگیر داشته و لازم است این ابزار در مسیر اهداف متعالی انسانی به کارگیری شود تا جایگاه و نقش مادری در خانواده تقویت و نسل آینده را هدایتگری کند.
بر این اساس مهمترین کارکرد و هدفی که میتواند حضور گسترده دختران در دانشگاهها و مراکز علمی را توجیه کند، این است که مادرانی برای آینده تربیت میشوند که نگرش آنها در تربیت فرزتد و نسل، فرهیختهگی و توانمند بودن فرزندانشان است اما به نظر میرسد سمت و سوی این روند در حال حاضر بیشتر متوجه حضور زنان در جامعه بوده و در مقابل، توجه به وظایف اصلی زن یعنی مادری و همسری کم رنگ شده است.
|
|
آدرس مطلب: http://emtiazdaily.ir/newspaper/page/15079/38036/126015
آدرس مطلب: http://emtiazdaily.ir/newspaper/page/15079/38036/126016
آدرس مطلب: http://emtiazdaily.ir/newspaper/page/15079/38036/126017
آدرس مطلب: http://emtiazdaily.ir/newspaper/page/15079/38036/126018
آدرس مطلب: http://emtiazdaily.ir/newspaper/page/15079/38036/126019
آدرس مطلب: http://emtiazdaily.ir/newspaper/page/15079/38036/126020
آدرس مطلب: http://emtiazdaily.ir/newspaper/page/15079/38036/126021
آدرس مطلب: http://emtiazdaily.ir/newspaper/page/15079/38036/126022
آدرس مطلب: http://emtiazdaily.ir/newspaper/page/15079/38036/126023
آدرس مطلب: http://emtiazdaily.ir/newspaper/page/15079/38036/126024
آدرس مطلب: http://emtiazdaily.ir/newspaper/page/15079/38036/126025
آدرس مطلب: http://emtiazdaily.ir/newspaper/page/15079/38036/126026
آدرس مطلب: http://emtiazdaily.ir/newspaper/page/15079/38036/126027
آدرس مطلب: http://emtiazdaily.ir/newspaper/page/15079/38036/126028
|

- سرمقاله
- لغزیدن در حوزه غذا و دارو بسیار گران تمام میشود
- ایران در منطقه حرف اول را میزند
- تأمین زیرساخت برقیسازی ناوگان حمل و نقل عمومی پایتخت
- تخصیص بنزین به هر کد ملی راه فراری از ناترازی بنزین
- زیرساختهای نوین سینمای ایران در قله افتتاح شد
- راهبردهای موفق در نظام آموزشوپرورش کشورهای توسعهیافته
- افزایش تابآوری اقتصاد ایران در برابر شوکهای جهانی
- جام ملتهای اروپا در حال شناختن حاضران؛ 8 تیم در مرحله نهایی
- ماجرای مهرجویی؛ رد خون
- گپ و گفت
- صرفهجویی ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی با استفاده از تاکسیهای برقی
- قیمت گوشت ۲۷۴ هزار تومان گران شد
- یادداشت