|
سرمقاله
تلنگری که بر افراطیون تأثیر نگذاشت
جلال خوشچهره
گمان میرفت به ویژه کیفیت و کمیت برگزاری دو انتخابات مجلس یازدهم و ریاست جمهوری دوره چهاردهم، افراطیون را با این واقعیت روشن روبرو کند که جامعه ایرانی ایدهها و به اصطلاح آرمانهای بیشکل آنان را مدتهاست کنار گذاشته است.
آنان هنوز باور ندارند که مردم حالا هم خوب میخوانند، هم درک روشن از واقعیتها دارند و هم ارزیابی درستی از مدعیان حضور ماندگار بر کرسی قدرت کسب کردهاند. آنان حاضر به قبول باخت در جنگ و رقابت میان ایدهها نیستند؛ بلکه میکوشند در هیئت اقلیتی معدود اما پرصدا، خود را مدعی نخست در برابر انتخاب اکثریت جلوه دهند.
انتخابات دو مرحلهای ریاست جمهوری چهاردهم نشان داد که افراطیون همیشه برنده در خیابانهای خلوت، این بار حتی در همین خلوتی هم، بازنده رقابت شدند. آنان به جای پرداختن به پرسش چرایی این وضع، بیگانگی خود را با واقعیتهای جاری کشور، منطقه و جامعه جهانی به نمایش گذاشتهاند. این رفتار جز ناتوانی آنان در توصیف واقعیتها و درک آن، تفسیر دیگری ندارد. اگر جز این بود، شاید میشد انتظار داشت که یکبار با شجاعت ناشی از سیاستورزی عاقلانه، از جمع خود میپرسیدند؛ چرا مردم چنین بیگانه و معترض به وضعی شدند که آنان حداقل بخشی از بانیان آن بوده و هستند؟
اگر دل در گرو منافع و امنیت ملی دارند، از خود بپرسند که چگونه میتوان آب رفته را به جوی بازگرداند و دوباره اعتماد عمومی را بازسازی کرد؟ آنان لازم بوده و هست که دلسوزانه نه حتی برای آینده کشور بلکه برای خود و منافع جناحیشان، به شکل منطقی و عقلانی به ترسیم وضعی برآیند که باید ایجاد کرد تا هم آنان و هم مردم منتفع از آن شوند. اما آیا رفتار افراطیون پس از انتخابات اخیر چنین چشم اندازی را نمایش میدهد؟
افراطیون به جای همت کردن برای اصلاح ایدهها و روشهاشان، همچنان ایستاده بر سکوی غرور و تکبر ناشی از بودن بر سریر قدرت، کار سیاستورزی را به دستان شلخته مقلدان متوسط الحالی سپردهاند که بیش از کسب امتیاز در سیاستورزی، هر روز امتیاز بیشتری از دست میدهند. این درحالی است که نیک میدانند که امر سیاست در جامعه ایران امروز، پیچیده و سخت شکننده شده است. افراطیون لازم است درک کنند روزگاری که درستی امور و ایدهها را معطوف به رفتار و نگاه خود میخواندند، سپری شده است. حالا آنان به زمین بایری شبیه شدهاند که برای احیای آن لازم است تن به تغییر یا اصلاح نگرشها و روشهایشان دهند. آنان لازم است متناسب با گذر زمان و تغییرات حاصل از آن، دریابند که نظام سیاسی بیش از تکیه به قدرت، به اجماع ملی نیازمند است. دلیل این امر بیش از هرچیز به رفتار افراطیون مربوط است که خود با کردار و کارنامهشان سبب پی بردن مردم به همان چیزهایی شدند که آنان سالها سعی در پنهان کردن آن داشتند.
لازم است افراطیون در هنگامه آگاهیهای عمومی، دست از جعلیات خود بردارند و به شیوههای استالینیستی خود که «توجیه همه چیز و مخالفت با هر چیز» که نزدیک به منافع آنان نیست، دست بردارند. آنان بالاخره باید باور کنند که روزگار این که به قول هابز؛ «وقتی میدان خالی باشد، هرکس میتواند میدان دار باشد» گذشته است.
گمان میرفت، کمیت و کیفیت و سرانجام نتیجه انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری به اندازه تلنگری برای رویکرد افراطیون به واقعیتهای جاری ایران امروز شود؛ افسوس که نشانهها حرف دیگری دارند.
وزیر راه و شهرسازی:
ظرفیت کانتینری بندر شهید رجایی به ۸ میلیون تن افزایش یافت
4 جامعهشناس در گفتوگو با امتیاز مطرح کرد؛
اثرات منفی شبکههای اجتماعی بر روی خانوادهها
1 امتیاز ازبرنامه های فرزانه صادق برای وزارت راه و شهرسازی گزارش میدهد؛
بازنگری طرحهای توسعه و عمران توسط یک استراتژیست
5 بورس در حالت اضطرار
4 تیتر اخبار
معاون وزیر صمت:
صادرات ۱۵۶ میلیون دلاری کفش
صفحه 4
شهردار تهران خبر داد:
تشدید نظارت شهرداری بر عملکرد پیمانکاران نظافت پایتخت
صفحه 2
تیتر اخبار
صالحی در دفاع از برنامههای خود در مجلس؛
وزارت ارشاد وفاق ملی را تحکیم میبخشد
صفحه 8
تکرار تاریخ پس از 30 سال؛
دو برادر در دو قطب پایتخت
صفحه 3
اجرای قطعات سینمادر تالار وحدت
صفحه 8
گپ و گفت
جامعهشناس در گفتوگو با امتیاز مطرح کرد؛
اثرات منفی شبکههای اجتماعی
بر روی خانوادهها
یک جامعهشناس در گفتوگو با امتیاز عنوان کرد: با بروز رسانههای دیجیتالی و اینترنت و شبکههای اجتماعی نیز مباحث دهه ۷۰ میلادی دوباره عنوان میشود که اعضای خانواده وقتیکه در یک محیط خانوادگی قرار میگیرند بیشتر توجهشان روی گزارشهایی است که در کانالهای شبکههای اجتماعی منعکس میشود. وی افزود: جامعه دچار تغییر ماهوی شده است بدین معنی که حضور افراد به عنوان عضوی از خانواده به وحدت و ازخودگذشتگی که درگذشته بین زن و شوهر و فرزندان وجود داشت، منجر نمیشود و تکتک اعضای خانواده امروزی فردیت خاص خود را داشته و سلایق خود را پیروی میکنند. عاطفه رضایی ادامه داد: بنابراین آدمهای بهاصطلاح فردیت یافته چه در محیط خانوادگی، چه در محیطهای بیرون از خانواده دنبال کشف و شناخت بیشتر آن مواردی میروند که مورد علاقه آنها است. فرض کنید خانمی که به آشپزی علاقهمند است و میخواهد در هنر آشپزی هر روز با نوآوریها آشنا شود به دنبال کانالهایی میرود که علم روز آشپزی را ارائه میدهد و یا فرد دیگری علاقهمند به ورزش و یا اخبار سیاسی است درون کانالهای ورزشی و سیاسی و...را جستوجو میکند. وی گفت: به هر صورت میتوان عنوان کرد که گسترش استفاده از شبکههای مجازی سبب شده گفتمان در میان خانواده ایرانی کم شود اما ممکن است در آینده شاهد این اتفاق باشیم که سلایق افراد از طریق همین کانالهای مجازی به یکدیگر نزدیک شده و ارتباطشان بیشتر شود. این جامعهشناس در پایان گفتوگو با امتیاز عنوان کرد: این نزدیکی سلایق باعث میشود که اعضای خانواده مطالب مشترک سلیقهای را برای یکدیگر بفرستند که این امر موجب گفتمان بیشتر خواهد شد بهطور نمونه برای همسرانی که از صبح تا بعد از ظهر در محل کار خود هستند؛ اینها اگر هم سلیقهای نزدیک با همسرشان در اداره دیگر داشته باشند مطمئناً چندین مطلب در طول روز با یکدیگر مبادله میکنند که خود سبب ارتباط کلامی بیشتر آنان میشود.
۲۷ فرودگاه کشور مجوز پروازهای اربعین را دارند
مدیرعامل شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران گفت: ۲۷ فرودگاه کشور مجوز پروازهای اربعین را دارند که تاکنون از ۱۷ فرودگاه پروازها انجام شده است و به تدریج بقیه فرودگاهها اضافه میشوند.
رضا نخجوانی به منظور تشریح دستاوردهای شرکت فرودگاههای کشور درخصوص سفرهای اربعین برگزار شد، اظهار کرد: حدود ۲۷ شرکتها هواپیمایی برای ۲۷ فرودگاه مجوز پرواز برای ایام اربعین دریافت کردهاند که تاکنون از ۱۷ فرودگاه تحت پوشش شرکت فرودگاهها پروازهای اربعین انجام شده است. وی افزود: از ۲۴ مردادماه تا ۹ شهریور برنامهریزیهای لازم برای پروازهای اربعین انجام شده است. مدیرعامل شرکت فرودگاههای کشور تصریح کرد: فرودگاه های غربی کشور که شامل فرودگاهها ایلام، کرمانشاه، آبادان و اهواز میشوند نقش مهمی در این ایام دارند و زائران میتوانند از آنجا به صورت زمینی وارد خاک عراق شوند. وی گفت: فرودگاه مشهد بیشترین حجم پروازهای داخلی و خارجی را به مقصد زیارتی دارد. وی افزود: تا به امروز مجموع بدهی شرکت های هواپیمایی به شرکت فرودگاه ها وناوبری هوایی کشور به ۵.۵همت رسیده است و دو ایرلاین ایران ایر و ماهان بیشترین بدهی را دارند. نخجوانی همچنین از افزایش پروازهای عبوری از آسمان کشور خبر داد و گفت: با ارائه بستههای تشویقی به طور متوسط پروازهای عبوری سه درصد افزایش یافته است. به عنوان نمونه پروازهای عبوری لوفتهانزا ۱۰ درصد و الاتحاد ۱۲ درصد افزایش یافته است.
وزیر نیرو:
تلاش کردیم ناترازی مزمن آب و برق را به حداقل برسانیم
وزیر نیرو با بیان اینکه در سه سال گذشته تلاش کردیم ناترازی مزمن دو صنعت آب و برق را به حداقل ممکن برسانیم، گفت: در سایه حمایتهای ویژه شهید رئیسی از وزارت نیرو چندین پروژه بزرگ و معطل مانده صنعت آب و برق در دولت سیزدهم افتتاح شد.
علی اکبر محرابیان در آخرین جلسه شورای معاونین وزارت نیرو گفت: کار در وزارت نیرو فرصت ارزشمند و مغتنمی است که برای همه به وجود آمد تا در دو حوزه بسیار مهم و کلیدی آب و برق خدمتگزار مردم شریف ایران اسلامی باشیم. وی ادامه داد: بدنه کارکنان و مدیران وزارت نیرو در دولت سیزدهم تلاش کردند تا با همگرایی و هم افزایی در راستای پیشبرد اهداف تعیین شده در مسیر خدمت به مردم و انقلاب اسلامی حرکت کنند و در سایه همین همگرایی بسیاری از ظرفیتهای موجود در کشور شکوفا و فرصت های جدید خدمت رسانی نیز فراهم شد. وزیر نیرو با تاکید بر وجود ناترازی مزمن در صنعت آب و برق کشور اظهار کرد: ما در حوزه آب و برق یک ناترازی مزمن داریم که به واسطه برخی کم کاریها و سوء مدیریت ها در گذشته رقم خورده است و در سه سال گذشته نهایت تلاش خود را برای به حداقل رساندن این ناترازی از طریق افزایش ظرفیت تولید، مدیریت مصرف و بهینهسازی مصرف انجام دادیم. وی با اشاره به همراهی دولت، قوه قضائیه و مجلس شورای اسلامی با برنامههای وزارت نیرو در سه سال گذسته اضافه کرد: همراهی قوای سه گانه با برنامههای وزارت نیرو در پیشبرد و شکوفایی اقدامات نقش بسزایی داشت. وزیر نیرو با گرامیداشت یاد و خاطره رئیس جمهور شهید، آیت الله رئیسی ادامه داد: شهید رئیسی یک شخصیت الهی بود که با روحیه جهادی و خستگی ناپذیر برای خدمترسانی به مردم تلاش میکرد و در سایه پیگیری و حمایتهای ایشان از وزارت نیرو شاهد افتتاح و بهره برداری از بسیاری از پروژه های مهم آب و برق در دولت سیزدهم بودیم.
محرابیان در بخش دیگری از سخنان خود به ارائه گزارشی از اقدامات وزارت نیرو به رئیس جمهور در هیئت دولت اشاره و در این خصوص بیان کرد: این گزارش که حاصل کار اقدامات و فعالیت های شبانه روزی کارکنان و مسئولان وزارت نیرو در سه سال گذشته بود، مورد توجه رئیس جمهور قرار گرفت.وزیر نیرو در ادامه با اشاره کسب رتبه برتر وزارت نیرو در جشنواره شهید رجایی در سالهای اخیر گفت: انتخاب وزارت نیرو به عنوان دستگاه برتر در جشنواره شهید رجایی نتیجه عملکرد دهها هزار نفر از کارکنان صنعت آب و برق بود که به صورت شبانه روزی برای خدمترسانی به مردم تلاش کردند. وی در بخش دیگر سخنان خود در خصوص ضرورت خدمترسانی به زائرین اربعین حسینی گفت: با توجه به اینکه در آستانه روز اربعین قرار داریم شایسته است تا کارکنان صنعت آب و برق کشور از حداکثر ظرفیت خود برای خدمترسانی به زائران اربعین حسینی و تامین بدون اشکال آب و برق استفاده کنند.
پزشکان عمومی در خط مقدم مواجهه با بیماران قرار دارند
رییس انجمن پزشکان عمومی ایران، با اشاره به حضور ۱۰۰ هزار پزشک عمومی در کشور، گفت: پزشکان عمومی در خط مقدم مواجهه با بیماران قرار دارند.احمد ولی پور، در آستانه برگزاری همایش تازههای بالینی و مراقبتهای اولیه در طب عمومی، گفت: انجمن پزشکان عمومی ایران، همایش تازههای بالینی و مراقبتهای اولیه در طب عمومی را با دعوت از اساتید رشتههای مختلف تخصصی به عنوان مدرس و با حضور هزار نفر از پزشکان عمومی سراسر کشور برگزار میکند. وی با اعلام اینکه همایش تازههای بالینی و مراقبتهای اولیه در طب عمومی دارای ۱۵ امتیاز بازآموزی برای همکاران است، افزود: در کنار این همایش شرکتهای مختلف فعال در حوزه سلامت از جمله شرکتهای دارویی، تجهیزاتی و…، نمایشگاه بزرگی را دایر خواهند کرد. رئیس همایش تازههای بالینی و مراقبتهای اولیه در طب عمومی، تاکید کرد: هدف از برگزاری این همایش ارتقا دانش علمی همکاران خصوصاً در بحث بیماریهای شایع است که بیشترین بار مراجعات به پزشکان عمومی را دارند. ولی پور ادامه داد: شعار اصلی همایش احیای طب عمومی در نظام سلامت کشور است. وی افزود: حدود ۱۰۰ هزار پزشک عمومی در سراسر کشور و خط مقدم مواجهه با بیماران قرار دارند و خدمات بهداشتی و پیشگیری و درمانی را به مردم ارائه میدهند.رئیس انجمن پزشکان عمومی ایران تاکید کرد: لازم است این قشر بزرگ از ارائه دهندگان خدمت مورد توجه ویژه و پشتیبانی سیاستگذاران حوزه سلامت قرار گیرند تا بتوانیم هموطنان را در دوردستترین نقاط کشور تحت خدمات بهداشتی و درمانی مناسب قرار دهیم. یادداشت
دایره تنگ مشاغل گردشگری و چشم انداز توسعه این صنعت در ایران
️ مینا علی اسلام، تسهیلگر کسب و کارهای خرد گردشگری
صنعت به فعالیتی گفته میشود که موجب تولید کالا و یا عرضه خدمات میشود. صنایع شامل مجموعهای از سازمانها و شرکتهایی است که هر کدام نیازهای خاصی از بازار را تأمین میکنند. به گروهی از شرکتها یا سازمانهای تولیدی که کالاها، خدمات یا منابع درآمدی را تولید یا عرضه میکنند صنعت میگویند. در علم اقتصاد، صنایع به طور کلی به عنوان اصلی یا اولیه، ثانویه، سوم و چهارم طبقهبندی میشوند.حالا صنعت گردشگری چه معنایی دارد: بر اساس تعریف فوق خدمات گردشگری اعم از غذا، حمل نقل، اقامت و ویزیت و ارائه اطلاعات سایتهای گردشگری و برخی خدمات رفاهی و تفریحی جانبی، هر کدام بخشی از نیازهای مشتری که در این صنعت مسافر یا توریست نامیده میشود را تأمین میکنند و به طبع با دایره وسیعتری از تولید و خدمات که در زنجیره پشتیبانی قرار دارند، همچون تولید مواد غذایی، تحقیق و توسعه سیستمهای حمل و نقلی، ساخت و اجرای تجهیزات هتلی، ساخت و راه اندازی مجموعههای رفاهی و تفریحی، آموزش نیروی انسانی متخصص و … در ارتباط تنگاتنگ هستند.
به دیگر سخن، صنعت گردشگری خود تولید کننده و تأمین کننده مستقیم کالا و خدمات نیست و از همین رو در حسابهای مالی بانکی برای آن تعریف مشخصی وجود ندارد. گردشگری که به خارج از کشور سفر میکند خدمات تأمین شده توسط کسبوکار سفر، خدمات حملونقل، اسکان، غذا و نوشیدنی، سوغاتی از هر نوع، خدمات سرگرمی و غیره را خریداری میکند. واضح است که همه این فرآوردهها و خدمات به یک دسته از محصولات و خدمات تعلق دارند و این مؤید این امر است که چرا بخشی به نام گردشگری در حسابهای ملی وجود ندارد. صنعت هتلداری و پذیرایی سخت بتواند به عنوان یک جایگزین در نظر گرفته شود، چون تنها پارهای از بخش کلی گردشگری است. از سوی دیگر، بسیاری از شرکتها در صنعت پذیرایی با گردشگران ارتباطی ندارند یا ارتباطاتشان اندک است.
مشکل دقیقاً از همینجا شروع میشود؛ زمانی که برای تعریف یک شغل از مجموعه وسیع حوزه گردشگری، نیاز به مجوز رسمی دارید یا باید پروفایلی در سامانه مجوزهای رسمی دولت با عنوانی از شاخههای زیر مجموعه گردشگری باز کنید، یا زمانی که قصد دریافت تسهیلات را دارید و به بانک مراجعه میکنید از شما اسنادی مشابه بخش صنعت برای ارائه تسهیلات میخواهند، یا وقتی در صندوقهای نوآوری، آپشنی برای گردشگری به منظور بهره مندی از رویههای تسهیل کننده وجود ندارد، یا اگر میخواهید شرکت خلاق یا دانش بنیان ثبت کنید با علامت سوال مراجع مواجه میشوید که گردشگری مگر شغل است و چه مشخصاتی از صنعت دارد و.... همه و همه نشانه عنوان تراشی بدون پشتوانههای فکری و عملیاتی و تنظیم رویههای قانونی و اجرایی برای یک حوزه و در این مورد خاص، دامنه گسترده دانش و حیطههای خدماتی گردشگری است.
از ابتداییترین مفهوم اقتصاد یعنی عرضه و تقاضا اگر برای تعریف دامنه گردشگری به عنوان صنعت بهره بگیریم؛ گردشگری در بردارنده آن بخش از اقتصاد است که یک کارکرد متعارف تأمین نیازهای گردشگر را دارد. این ما را قادر میسازد تا بین عرضه و تقاضا رابطه برقرار کرده و تأثیر گردشگری بر اقتصاد را تحلیل کنیم. از همین نقطه میتوانیم در پیوند مشهود خدمات قابل ارائه به توریست با زنجیرههای تولید و عرضه چرخههای متنوعی از خدمات -حد فاصل تولید تا ارائه خدمت- گردشگری را به نوعی صنعت بنامیم که چرخه تولید و خدمت و درآمدزایی را در بر دارد و سهم مستقیم در فاکتورهای اقتصادی چون درآمد سرانه، تولید ناخالص داخلی، نرخ رشد و در صورت رونق، معیارهای توسعه، دارد.
با این وجود در ایران مشاغل گردشگری و صنفهای حمایتگر و سامان دهنده بسیار محدود، ناشناخته و غیر حرفهای هستند. در ایران این مشاغل ذیل عنوان کلی گردشگری شناخته میشود: آژانس مسافرتی، راهنمای تور، تور گردان -که البته یک حرفه مجزا از راهنما دارای شناسه رسمی قابل ارائه به بانک و نهادهای رسمی نیست-مدیر هتل.
همین چارچوب محدود به خوبی گویای وضعیت گردشگری در ایران است. دایره وسیعی از مشاغل فعال و مؤثر در صنعت گردشگری بر طبق آنچه در جهان مرسوم است، در ایران مغفول مانده است. مشاغلی چون: مشاوره تخصصی کسب و کارها و سرمایه گذاریهای گردشگری، برگزار کنندگان تخصصی سمینارها، جشنوارهها، رویدادها و نمایشگاههای گردشگری، کسب و کارهای مبتنی بر گردشگری خلاق و تجربه گرا، سرآشپزهای حرفهای آشنا به سلایق گردشگران کشورهای مختلف، مدیران روابط عمومی تأسیسات گردشگری با دانش تخصصی و مسلط به زبانهای زنده دنیا، کافه داران آشنا با خصوصیات توریستها، مشاوران تخصصی تجهیزات اقامتی، رانندگان توریستی که آشنا به فرهنگ و زبان توریستها هستند، طراحان و مجریان خدمات تفریحی در مراکز رفاهی و اقامتی و بسیاری دیگر.
اما چرا باید در ایران به صنعت گردشگری بها داده و از این نا به سامانیها رهایش کنیم؟ جواب بسیار در دسترس است: ارتباط تنگاتنگ این صنعت با بیش از هزار زمینه تولیدی، تردیدی باقی نمیگذارد که توسعه و رونق گردشگری مساوی با رونق اقتصادی و برای کشوری با موانع و چالشهای بی همتای اقتصادی چون ایران، کمک به گردشگری برابر با نجات اقتصادی و وابستگی به مواد خام و اولیه است. در همین چارچوب، فساد ناپذیری تولیدات گردشگری، انعطاف بالای خدمات این حوزه البته تاثیرپذیری شدید از تحولات جاری اجتماعی و سیاسی و بین المللی، فرصتهای شغلی باز، همگامی شدید این صنعت با حفظ میراث و فرهنگ و تمدن و صنایع دستی هر کشور، تقویت بخشهای خدماتی، ازرآوری و تقویت ارتباطات جهانی و کاهش تنشهای میان کشورها، عمده خصایص سودآور این صنعت است. در عین حال از حوزه گردشگری دو نوع مالیات قابل حصول است؛ مالیات غیرمستقیم و مالیات مستقیم. مالیات مستقیم به عنوان مالیات خروج، بلیط مکانهای توریستی و آژانسهای مسافرتی و مالیات غیرمستقیم بر کالاها و خدماتی که گردشگران خریداری میکنند. در یک جمله گردشگری بالقوهها را برای دولت بالفعل میکند.
|
|
آدرس مطلب: http://emtiazdaily.ir/newspaper/page/24262/48523/143062
آدرس مطلب: http://emtiazdaily.ir/newspaper/page/24262/48523/143063
آدرس مطلب: http://emtiazdaily.ir/newspaper/page/24262/48523/143064
آدرس مطلب: http://emtiazdaily.ir/newspaper/page/24262/48523/143065
آدرس مطلب: http://emtiazdaily.ir/newspaper/page/24262/48523/143066
آدرس مطلب: http://emtiazdaily.ir/newspaper/page/24262/48523/143067
آدرس مطلب: http://emtiazdaily.ir/newspaper/page/24262/48523/143068
آدرس مطلب: http://emtiazdaily.ir/newspaper/page/24262/48523/143069
آدرس مطلب: http://emtiazdaily.ir/newspaper/page/24262/48523/143070
آدرس مطلب: http://emtiazdaily.ir/newspaper/page/24262/48523/143071
آدرس مطلب: http://emtiazdaily.ir/newspaper/page/24262/48523/143072
آدرس مطلب: http://emtiazdaily.ir/newspaper/page/24262/48523/143073
|
- سرمقاله
- ظرفیت کانتینری بندر شهید رجایی به ۸ میلیون تن افزایش یافت
- اثرات منفی شبکههای اجتماعی بر روی خانوادهها
- بازنگری طرحهای توسعه و عمران توسط یک استراتژیست
- بورس در حالت اضطرار
- تیتر اخبار
- تیتر اخبار
- گپ و گفت
- ۲۷ فرودگاه کشور مجوز پروازهای اربعین را دارند
- تلاش کردیم ناترازی مزمن آب و برق را به حداقل برسانیم
- پزشکان عمومی در خط مقدم مواجهه با بیماران قرار دارند
- یادداشت